Pembe Şarapların Sırları: Rose, Blush ve Pembe Şaraplar Nedir ve Nasıl Yapılır
Pembe şarap, şarap dünyasında Rose (Roze) veya Blush olarak adlandırılır. Bu şaraplar genellikle hafif ve tatlı olarak tanımlanır. Renk olarak ise, pembe veya beyaz-pembe olarak görülebilir. Pembe şarap, yaz aylarında veya hafif yemeklerle servis edilir ve tüm dünya genelinde popüler bir seçenektir. Bu blog yazısında pembe şarabın nasıl yapıldığını, Roze şarapların farklılıklarını, hangi üzümlerin kullanıldığını, blush şarabın ne olduğunu, blush şarabın tarihini, pembe şarapların aroma yapısını ve blush şarap yemek uyumu gibi tüm konuları açıklamaya çalışacağız.
Rose (Pembe) Şarap Nedir?
Rengi pembe olan bütün şaraplar pembe şarap olarak adlandırılır.
Bütün pembe şaraplar buna blush şarap dahil aslında Rosedir. - Rosé (okunuşu : roze)
Rose kelimesi ise Fransıcada pembe anlamına gelir. Ve bütün dünyada pembe şaraplar Rose olarak adlandırılabilir. Rose şarabının okunuşu ise Roze olduğu için pembe şaraplar genellikle rose, roze olarak adlandırılır. Kısaca pembesi görünen bütün şaraplar pembe şarap olarak geçer.
Şimdi de pembe şarapların hangi üzümlerden yapıldığa bakalım
Pembe Şaraplar Hangi Üzümlerden Yapılır?
Rose şaraplar, pembe rengini kazandıran kırmızı üzümlerin hepsinden teknik olarak yapılabilir. Geleneksel olarak ise Grenache, Pinot Noir, Pinot Grigio, Zinfandel, Kalecik Karası veya Çal Karası gibi ince kabuklu kırmızı üzümler tercih edilir. Stil olarak ise köpüklü, sek ve yarı tatlı olarak üretilebilirler.
Rose Şarap Nasıl Yapılır?
Şarap yaparken şarabının rengini vermek için üzümleri kabukları ile bekleterek yaparsanız, kabuklardan şıraya ( üzüm suyu ) renk geçişi olacağı için kırmızı şarap elde edersiniz. (bkz: maserasyon) Üzümleri kabuk teması olmadan, -üzümlerin içleri beyazdır, fark ettiniz mi?- direk sıkıp şarap yaparsınız ise kabuklardan renk geçişi olmayacağı için, kırmızı kabuklu bir üzümle yapsanız bile beyaz şarap elde edebilirsiniz.
(Bu konuda daha detaylı bilgi için Şarap Nasıl Yapılır?)
Peki üzümleri kabukları ile azıcık bekletirseniz ne olur? Voila! Pembe bir şarap. Kısaca özetlemek gerekirse, kırmızı & siyah kabuklu üzümler ile şarap yaparken, kabukların şıra ile ne kadar temas ettiği kontrol edilerek şarabın rengi de kontrol edilir. Bu sayede pembe şarap yapımında farklı canlı koyu pembelerden açık pamuk şekerine kadar oldukça geniş bir yelpazede renk elde edilir.
Rosé şarap yapabilmek için kırmızı kabuklu üzümlerin kullanılması gerektiğini yukarıda bahsettik. Peki, elimizdeki kırmızı üzüm çok kalın kabuklu ve kısa zamanda çok renk geçirebilen bir üzüm çeşidi ise ne olur? Bu tip kuvvetli kabuğu olan üzümler kabukları ile bekletmeseniz bile, daha üzümleri sıkma aşamasındayken şıraya rengini verecektir.
Şaraphaneye gönderilen üzümler ilk olarak üzümün suyunun akabilmesi sağlamak için çatlatılır. Sonrasında şıra (üzüm suyu) ile kabuk temas ettirilerek şaraba karakteristik rengi verilir. Kabuklar şaraba tam olarak kırmızı rengini vermeden şıradan ayrılır. İstenilen seviyeye ulaşan şıra fermente edilir ve şaraba dönüşür. Sonrasında birtakım stabilizasyon, durultma ve filtreleme aşamalarından geçer ve hızlıca şişelenir. Kısaca bilmemiz gereken bu kadar.
Pembe Şarap Üretim Yöntemleri
1-)Direk Presleme: Siyah üzümlerin herhangi bir kabuk ile bekletme işlemi yapılmadan direk preslenmesi ile elde edilir. Bu şekilde şıra, kabuklardan en minimal seviyede renk alır. Bu nedenle şarap da doğal olarak çok açık renklidir ve en açık renkli pembe şaraplar bu yöntemle üretilir.
2-)Kısa Maserasyon: En yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Fermantasyon öncesi şıra kabuklarla, sınırlı olarak temas ettirilerek renk alınır. Bu işlem birkaç gün ya da birkaç saat sürebilir. Süre arttıkça şarabın renk yoğunluğu doğal olarak artar.
Yapılan bu kısa maserasyon sonrası sıra, kabuklardan ayrılarak birincil aroma yapılarının daha kolay muhafaza edilebilmesi amacıyla beyaz şarap fermantasyon sıcaklığında (12-16 C) üretime devam edilir.
3-)Harmanlama: Düşük kaliteli şarapların üretildiği yöntemlerden biridir. Az miktarda kırmızı şarabın, beyaz şaraba ilavesi ile elde edilir. Renk ve tat olarak maserasyon veya pressleme ile elde edilen şaraplardan da farklı sonuç verir. Çoğu Avrupa ülkesinde bu yöntem ile pembe şarap üretimi yasaktır. Ancak Şampanya bölgesi bu anlamda bir istisnadır. Çoğu roze şampanya maserasyondan çok harmanlama yöntemi ile yapılmaktadır.
Blush Şarap Nedir?
Blush şarapplar bir pembe şaraptır ve genellikle hafif ve tatlı olarak tanımlanır ve renk olarak pembe veya beyaz-pembe olarak görülebilir.
Blush şaraplar, hafiften orta pembeye kadar değişen renklerde yapılır.
Blush şaraplar yoğun kırmızı meyvemsi özellikle çilek ve ahududu aromalarına sahiptir.
Blush şaraplar aynı zamanda hafif çiçeksi özellikle gül aromalarına sahiptir.
Damakta, asidite oranı yüksek olduğu için yoğun kırmızı meyveler hissedilir.
Bu şaraplar genellikle hafif yemeklerle servis edilir ve yaz aylarında tercih edilir.
Rose ve Blush şarap arasındaki farklar nelerdir?
Her blush bir Rosé şaraptır. Kabuk teması daha kısa olup daha açık renkli olan pembe şaraplar, genelde, ingilizcede hafifçe pembeleşmek – al yanaklı olmak- anlamına gelen “blush” olarak adlandırılsa da, bu bir kural değildir. Bugün koyu renkli pembe şaraplar da blush olarak adlandırılabilir, çünkü nihayetinde Blush kavramı bir pazarlama terimi olarak ABD’de ortaya çıkmıştır. Özetle, her blush şarap bir pembe şaraptır ve pembe şarapların şarap dünyasındaki genel adı da Rosé’dir.
Blush Şarap Tarihi: Yeni Bir Şarap Terimi Doğuyor
Her şey, Los Angeles'tan bir şarap yazarı olan Jerry Mead'in Sonoma'daki Mill Creek şarap üreticisine uğradığı 1976 yılında başladı. Mill Creek gibi şarap üreticileri, "blanc de noir" olarak bilinen şekilde kırmızı üzümlerden "beyaz" şaraplar üretiyorlardı ve Mead bu şarapları değerlendirmek icin orada bulunuyordu. İşte Blush teriminin şarap dünyasında kendine yer bulmasının hikayesi de aslında bu ziyaretle başlamış oluyor.
Mill Creek şarapların sahibi Bill Kreck hikayeyi şöyle anlatıyor..
Jerry bizi ziyaret ettiğinde kendisine kırmızı üzümlerden yapmış olduğumuz beyaz şarapları tattıracaktık, ancak bazı şaraplarımız beklediğimizden daha koyu çıkmış ve pembemsi olmuştu. Bu şarapları da Jerry’e tattırdık ve kendisine ayrıca bu pembemsi saraplara tam olarak isim vermediğimizi ve Pembe Cabernet Sauvignon olarak adlandırdığımızı söyledik. Biraz düşündükten sonra Jerry, şarabın renginin "hafif pembesi" olması nedeniyle "Cabernet Blush" adını önerdi.
Ve böylelikle ilk Blush terimi, aslında beklenmedik bir yanlışlık sonucu, şarap dünyasına giriş yapmış oldu.
Mill Creek'in bu pembe Cabernet Sauvignon'unun bir kısmı rosé ( pembe ) olarak bir kısmı da Cabernet Blush olarak şişelendi. Mead ise hemen Blush şarapları hakkında yazılar yazmaya başladı. Cabernet Blush'in satışları, Cabernet Sauvignon'un rosé satışlarını hızla geride bırakarak, diğer bütün pembe şarapların Cabernet Blush olarak yeniden markalandırmasına neden oldu.
Rakip şarap üreticileri "Blush" adını kullanmaya başladığında, Mill Creek terimin kullanımını önlemek için yasal işlem başlattı. Ancak, terim çoktan tutmuş, şarap yazarları "Blush" kelimesini kullanmaya çoktan başlamışlardı. Kısa süre içinde restoran menülerinde bile Blush ifadesi geçmekteydi.
Mill Creek, Blush terimini ortaya çıkaran ve ilk kullanan olduğu için bu terimin ticari markasına hâlâ sahip, ancak ardı arkası kesilmeyecek olan davalarla uğraşmak yerine bu terimi çok sevmiş ve hemen benimsemiş olan şarap dünyası tarafından kullanılmasına izin verdi. Biz de bu yerinde kararı için kendisini tebrik edelim.
Rose Şarap Nasıl İçilir?
Blush ve Rose şaraplar, genellikle soğuk servis edilir. Soğuk servis edilmesi, şarabın tat ve aromasının daha iyi ortaya çıkmasını sağlar. Önerilen servis sıcaklığı 8-10 derece arasıdır. Ayrıca bazı durumlarda rosé şarapların sadece buzlu servis edildiği de olabilir.
Şarabınızı masada buz kovasında muhafaza edebilir ve mükemmel ısıda tüketebilmek için küçük porsiyonlar ile kadehleyebilirsiniz. Hafif yemeklerle, pikniklerde, meyvelerin yanında, hafif akşam yemekleri ve atıştırmalıklar ile güzel bir eşleşme gerçekleştirir.
Ayrıca asidite oranı yüksek olan roze/blush şaraplar harika iştah açıcılardır. Pembe şarapta bulunan asidite acıktırır ve zenginliği dengeleler. Özellikle yeşil zeytin, kokteyl domates ve taze peynirler, somonlu krepler gibi atıştırmalıklar ile deneyimleyebilirsiniz.
ROSE (PEMBE) ŞARAP AROMALARI
Şaraplar genelde kırmızı meyve aromaları, çiçeksi aromalar içerir ve genellike bu birincil aromaların en taze ve parlak oluğu genç hallerinde tüketilir. Gövde ise hafif, orta uzunluktadır. Asidite seviyesi rose şaraplarının geldiği bölge ve yapım tekniğinden dolayı farklılıklar gösterebilir.
Rose Şaraplarla En Popüler Eşleşmeler ve Yemek Uyumu
Roze şaraplar, konu yemek uyumu olduğu zaman harika alternatifler oluştururlar. Tütsülenmiş ya da kurutulmuş şarküteri ürünleri, taze ve yumuşak peynirler, Margarita pizza, ızgara somon, deniz mahsüllü Paella, kızarmış ya da sotelenmiş sebzeler, Bruschetta gibi yemeklerle harika eşleşemeler yapabilirsiniz.
Roze şarapların içindeki zarif tananler ve kabuk temasından gelen kırmızı meyve aromaları ve gövde, somon ve karides gibi kendileri de zarif ama zengin profilleri olan yiyeceklerle harika eşleşir. Özellikle içinde kırmızı meyveler ve domates bulunan yaz salataları, et tartar veya carpaccio gibi rafine ve katmanlı profildeki başlangıçlar tam gövdeli bir kırmızı şarabın altında ezilebilecekken canlı ve gevrek bir pembe şarap ile birbirlerini çok güzel taşıyabilirler.
Stillerine göre yemek uyumu
Köpüklü ve Sek Rose: Şarabın asiditesi ile deniz ürünlerinin tuzluluğu iyi bir uyum yakalar ve tuz Rose aromalarını yükselterek daha da belirgin hale getirir. Ayrıca asit yağlı yiyecekleri de hafifletmek için damak tazeleme görevi görür. Hafif ve orta gövdeliler Izgara balık ve tavuklar ile keyifli bir denge oluşturur. Tam gövdeliler ise kuzu etinden sığır etine kadar eşleşebilecek seviyede iddialıdır.
Yarı tatlı Rose: Özellikle baharatlı Hint ve Asya yemekler ile çapraz bir denge oluşturur. Şaraptan gelen tatlılık baharatları ve acılığı yumuşatır.
Nasıl servis edilir ?
Rose şaraplar genellikle soğuk ( 4-8 °C ) sıcaklığında, beyaz şarap kadehinde servis edilir. Bu sayede şaraptan gelen enfes, narin aromaların yanında damakta meyve ve asidite belirgin hale gelir ve istediğimiz lezzet potansiyeli ortaya çıkar.
En İyi Rose Şarap Bölgeleri
Provence Pembe Şarap Bölgesi
Rose şarabı söz konusu olduğunda, bunu Provence'tan daha iyi yapan bir bölge yoktur. Genellikle pembe şarabının doğduğu yer olarak anılan, güneydoğu Fransa'daki bu bölge, yüzyıllardır bu sevilen şarap tarzını üretmektedir. Akdeniz iklimi ve kireçtaşı toprağı sayesinde Provence, rose şarabı yapımında kullanılan Grenache, Cinsault ve Mourvedre üzüm çeşitlerini yetiştirmek için idealdir. Bu üzümler, çiçek ve meyvelerin narin aromaları olan, tipik olarak açık pembe renkli şaraplar üretir. Provence en çok sek rozeleriyle tanınırken, bu bölgede Grenache Noir üzümlerinden yapılan daha tatlı tarzları da bulabilirsiniz. İster sek ve ferahlatıcı bir pembe yaz şarabı yudumlayın, ister yıl boyunca tadını çıkarmak için daha dolgun ve üst kalite bir şarap stili arıyor olun, Provence'tan zevkinize uygun bir rose şarabı bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
ŞARAP EĞİTİMİ
Dilerseniz Türkçe şarap eğitimi programımıza katılarak ister başlangıç seviyesinde ister ileri seviyede şarap notlarına, tüm şarapların yapımı, yemek şarap eşleşmesi bilgilerine ulaşabilir, dilediğiniz zaman giriş yaparak platformumuzdan şarap kültürünüzü geliştirebilirsiniz.
Derslerimize kayıt olduğunuzda birçok şarap notunu PDF olarak da indirebilirsiniz. Sizin için pembe şarap yapımını anlatan PDF ders notlarını buradan inceleyebilirsiniz.
Derslerimizi incelemek için SOMM DIGI platformunu ziyaret edin.
Diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?