Petrus Şarabı Neden Bu Kadar Pahalı?
Şarap hayranıysanız, Petrus'u hiç şüphesiz duymuşsunuzdur. Bu Fransız şarabı Bordeaux'nun Pomerol bölgesinde üretilir ve Merlot üzümlerinden yapılır. Şarap "zengin", "konsantre" ve "güçlü" olarak tanımlanır ve müzayedelerde özellikle yüksek fiyatlar bulur. Bunun nedenini bu yazımızda size açıklıyor olacağız.
Petrus şarabı, aynı adı taşıyan (Bordeaux) bölgesindeki Pomerol komününün kalbinde yer almaktadır. Şaraphanede, kendi adını taşıyan havarinin küçük bir taş heykeli var. Paris'teki 1878 Dünya Fuarı'nda altın madalya kazanmasına rağmen şaraphane bir dönem uluslararası alanda çok az biliniyordu. Bu durum, yüzyılın şarabı olarak kabul edilen 1945 rekoltesi ile bir anda değişti.
Petrus Şarabı
Dünyanın en çok aranan ve prestijli şaraplarından biridir. Tanınmış bir şarap eleştirmeni olan Robert Parker, şaraba birkaç kez 100 puanlık mükemmel bir puan verdi.
Petrus şarabı hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını ayrıca sizin için derledik:
Pétrus yada Château Pétrus, hangisi doğru?
Gerçek şu ki, "Château" kelimesi şişenin üzerinde hiç geçmedi. Etikette sadece "Petrus Pomerol" yazıyor. Ama Bordeaux bölgesinde çoğu üretici Château kelimesiyle başlıyor. Bu yüzden çoğu şarapsever Petrus şarabını Château Pétrus olarak adlandırıyor.
Pétrus bir Grand Cru mu?
Bordeaux bölgesinin en pahalı şarabi olmasına rağmen Petrus bölge olarak herhangi bir sınıflandırmaya girmiyor, yani bir Grand Cru değil. Bordeaux bölgesinin diğer alt bölgeleri sınıflandırmaya girse de, Petrus’un bir parçası olduğu Pomerol bölgesinde böyle bir sınıflandırma yok. Bu yüzden Petrus şarabı sadece genel AOC Fransız şarap kanunlarına tabi olarak üretiliyor.
Petrus Şarabı Neden Pahalı?
Petrus şarabi, dünyanın en pahalı şaraplarından biridir. Ama neden?
Bir kaç neden var. Birincisi, Petrus çok küçük bir bağdır. Toplam üretim yılda sadece yaklaşık 2.500 kasadır. İkincisi, bağ Fransa'nın Pomerol kentinde çok özel bir bölgenin içinde bulunuyor. İklim ve bağın kil toprak yapısına rağmen toprak altının su tutmaması (yüksek drenaj), konsantre tat ve renklere sahip eşsiz şaraplar yaratır. Üçüncüsü, Petrus'taki şarap yapımı birinci sınıftır ve en üst seviyededir. Bağın küçük olması, şarap üreticisinin her bir rekoltenin en yüksek kalitede olmasını sağlamak için sürecin her adımını titizlikle denetlemesine imkan verir. Tüm bu faktörler, gerçekten özel olan ve her kuruşuna değen bir şarap yaratmak fazlasıyla yeterlidir.
Petrus şarabı en az on yıl açılmamalıdir. Bu şarap 30, 40, 50 ve hatta daha fazla yıl olgunlaştırılabilir. Gerçek bir koleksiyon şarabıdır.
Petrus Şarabı Tadım Notları
Şarap, 18 ila 22 ay boyunca %100 yeni fıçılarda yıllandırılır. Şarap sürekli olarak tadılır ve Grand Vin'i yapmak için sadece en iyi fıçılar kullanılır. Petrus görünüm olarak çok konsantredir ve şarabın damaktaki düşük asiditesi ona yumuşak, yuvarlak ve pürüzsüz bir doku verir. Şarapta çok fazla tanen olmasına rağmen, yumuşak ve sofistikedir. Aroma yapısı, yani bukeleri, frenk üzümü, böğürtlen, dut ve erik gibi aromalara sahip olup, yıllandıkça tütün notaları eklenir.
En iyi Petrus rekolteleri hangileridir?
Efsanevi Petrus rekolteleri 1929, 1945, 1947, 1950, 1961, 1964, 1982, 1989, 1990, 2000, 2005, 2009, 2010, 2015 ve 2016'dır. Diğer tüm yıllar iyi ile çok iyi arasındadır. 1956, 1965 ve 1991 yıllarında ise hiçbir Petrus üretilmedi.
Son olarak özetlersek
Petrus Şarabı;
1. Petrus, Merlot üzümlerinden yapılan bir Fransız şarabıdır.
2. Şarap, Merlot üzümleri yetiştirmek için ideal bir iklime sahip Fransa'nın Pomerol bölgesinde üretilir.
3. Petrus sadece küçük miktarlarda üretilir.
4. Şarap şişelenmeden önce Fransız meşe fıçılarda 18 ay dinlendirilir.
Petrus şarabi dünyanın en pahalı, ünlü ve doğal olarak en çok merak edilen şaraplarından birisidir. Umarız bu özel şarabı aydınlattığımız blog yazımız sizin için bilgilendirici olmuştur.