Türkiye'nin En Genç Certified Sommelier'i: Merve Ceren Bıçak SOMM GASTRO'da
SOMM GASTRO sayfası, Türkiye'nin en genç Certified Sommelier'si Merve Ceren'in şarap dünyasındaki macerasını, heyecan dolu başarı hikayesini ve Somm Digi eğitim platformunun onun hayatını nasıl değiştirdiğini özel bir röportajla sizlerle paylaşıyor.
Sadece 22 yaşındaki Merve Ceren, Court of Master Sommelier sınavına kayıt yaptırdıktan sonra sadece 4 ay sonra, Türkiye'nin en genç Certified Sommelier'i unvanını kazandı. Yoğun ve rekabetçi bir sektör olan yiyecek ve içecek dünyasında, Merve'nin bu başarısı herkesi şaşırttı ve heyecanlandırdı.
Somm Digi'nin sunduğu benzersiz ve inovatif çevrimiçi eğitim platformu, Türkiye'deki şarap sektöründe bir devrim yaratıyor. Diğer eğitim kurumlarına kıyasla, Somm Digi yüz yüze eğitim kalitesini her yerden erişilebilir hale getirerek, öğrencilere sınırsız fırsatlar sunuyor.
Kurucusu Alper Billik'in ( Master Sommelier öğrencisi) titizlikle hazırladığı bu platform sayesinde, Merve Türkiye ve dünya genelinde çalışan şarap profesyonellerinin yer aldığı özel bir topluluğa katıldı. Değerli bağlantılar kurarak sektörde hızla ilerleyen genç yetenek, başarısını Somm Digi ve Alper Bey'in desteklerine borçlu olduğunu belirtiyor.
Merve'nin sommelier olma kararı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencisiyken profesyonel mutfaklarda çalışmaya başlamasına dayanıyor. Şarap dünyasının heyecan verici ve dinamik yapısı, onun bu alanda kariyer yapmaya karar vermesinde büyük etken.
Somm Digi eğitim platformunu sonuna kadar destekleyen ve tavsiye eden Merve Ceren, başarı hikayesini SOMM GASTRO okuyucularıyla paylaşarak, şarap eğitimi alanında Somm Digi'nin ne kadar değerli ve etkili olduğunu gözler önüne seriyor. Bu hikaye, şarap tutkunları ve sektörde kariyer yapmayı düşünenler için büyük bir ilham kaynağı olacak.
Merve Ceren’e ilk sorumuz;
Sommelier olmaya nasıl karar verdin?
Yaklaşık 3 sene önce, hâlâ Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencisiyken profesyonel mutfaklarda çalışmaya başlamıştım. Daha sonra, profesyonel mutfak bilgimin yanı sıra hobi olarak almaya başladığım şarap dersleri sayesinde içecek ve servis sektörüne olan ilgim giderek arttı. Mutfakta olduğu gibi şarap dünyasında da inanılmaz bir öğrenme kapasitesi bulunuyor. Eğer yeterince istekli ve motive olursanız, her gün kendinize yeni bir şey katıyorsunuz.
Sadece ülkelerin ve üreticilerin nasıl şarap yaptığına değil, aynı zamanda o ülkenin kültürünün bu sektörü nasıl etkilediğine, tarih ve coğrafyanın şarapla nasıl etkileşimde olduğuna ve şarap ile yemeğin birlikte nasıl evrildiğine dair vizyonumu genişlettim. Sadece şarap olarak değil, çok yönlü düşündüğümde bu mesleğin dinamikliği ve her gün bir yeniliğe kapı açması, benim zihniyetime fazlasıyla uyum sağlıyordu. İşte bu yüzden sommelier olmayı tercih ettim ve şimdi hayatımda verdiğim en iyi karar olduğunu düşünüyorum.
Şarap dünyası ve sommelierlik mesleği hakkında en çok neyi seviyorsunuz?
Mutfakla benzer şekilde, şarap dünyasında da harika bir öğrenme potansiyeli bulunuyor. Eğer yeterince istekli ve kendinizi bu alanda motive edebiliyorsanız, her gün kendinize yeni bir şeyler katabilirsiniz. Sadece ülkelerin ve üreticilerin şarap yapma yöntemlerine değil, aynı zamanda o ülkenin kültürünün sektöre nasıl etki ettiğine, tarihinin ve coğrafyasının şarapla nasıl bir ilişki içinde olduğuna ve şarap ile yemeğin bir arada nasıl evrimleştiğine dair vizyonunuzu genişletiyorsunuz. Sadece şarap odaklı değil, çok yönlü bir bakış açısıyla düşündüğümde, bu mesleğin dinamikliği ve her gün yeni bir şeyler keşfetme fırsatı sunması, benim zihniyetimle oldukça uyumlu olduğu için sommelierliği tercih ettim. Ve hayatımdaki en iyi kararı verdiğime inanıyorum.
Merve Ceren'in favori şarapları ve şarap bölgeleri nelerdir? Bu tercihlerinizi nasıl şekillendirdiniz?
Fransa'nın Alsace bölgesinden gelen iki aromatik beyaz üzüm olan Riesling ve Gewürztraminer şaraplarına bayılıyorum. Özellikle off-dry örneklerine asla hayır diyemem. Şarap eğitimlerime ilk başladığım dönemlerde ISG eğitimi alırken çok sevdiğim bir hocamın
( Selen Gözen) önerisiyle ilk kez bu iki şarapla tanıştım. O zamanlar Gewürztraminer ve Riesling hakkında çok bilgim yoktu, ancak hocam her ikisinden de birer örnek göndermişti tadım için. O günden beri bu iki muhteşem aromatik üzümden vazgeçemiyorum.
Kırmızı şarap olarak ise İtalya'nın Veneto bölgesinden gelen Amarone şaraplarını çok seviyorum. Yapım aşaması da bir hayli özel olan bu şaraplar, fermente edilmeden önce yaklaşık 3 ay kadar kurutuluyor. Kurutulan üzümlerin şeker ve aroma seviyesi yoğunlaştığı için sonuç olarak buram buram olgun kiraz ve vişne aromalarıyla beni kesinlikle büyülüyor.
Şarap eğitiminiz ve sommelier deneyiminiz boyunca en unutulmaz anılarınız nelerdir?
Şarap eğitimim ve sommelier deneyimim boyunca pek çok anı yaşadım, ancak en unutulmazı belki de CMS Certified sınavına hazırlık süreciydi. Hayatımda sadece üniversite sınavına hazırlanırken bu kadar yoğun bir şekilde çalışmıştım. Bu süreçte şarap dünyası hakkında çok şey öğrendim ve kendimi geliştirdim. Bu yoğun çalışma dönemi, başarıya giden yolda kararlılık ve azmin önemini bir kez daha hatırlattı ve şarap sektöründeki tutkumu daha da pekiştirdi.
Türkiye ve dünya genelinde çalışmak istediğiniz şarap üreticileri, restoranlar veya oteller var mı? İşbirliği yapmayı hayal ettiğiniz kişiler kimlerdir?
Türkiye'de çalışmaktan çok, gezip görmek istediğim bazı özel bağlar var. Bunların başında Chamlija bağları geliyor. Yüksek kalitede uluslararası ve yerel üzümlerden ürettikleri şaraplar ve her bir şişenin üzerindeki farklı hikayelere sahip çizimler ve sanat eserleri ile Chamlija, benim için oldukça ilgi çekici bir üretici.
Dünya genelinde ise, Amerikan şarap endüstrisine yeni bir bakış açısı kazandıran Robert Mondavi'nin kurduğu şaraphaneler, özellikle Opus One gibi, Napa Vadisi'ni keşfetmek istiyorum. Bu bölgedeki üreticilerle çalışmak ve öğrenmek, şarap bilgimi daha da genişletmek için harika bir fırsat olacaktır.
İşbirliği yapmayı hayal ettiğim kişiler arasında şarap dünyasının ünlü isimleri, öncü sommelier'ler ve üreticiler bulunuyor. Onların tecrübelerinden ve bilgi birikimlerinden yararlanarak, şarap sektöründe daha başarılı ve bilgili bir sommelier olmak istiyorum.
Somm Digi ile çalışmaya nasıl başladın?
Somm Digi ile çalışmaya başlayalı sadece 4 ay ( Nisan 2023 ) oldu ama bu süre zarfında kariyerimde inanılmaz ilerlemeler kaydettim. Somm Digi, bana dünya ve Türkiye'nin farklı yerlerinden değerli bağlantılar sağladı. Yiyecek ve içecek sektöründe çok uzun saatler çalışmak zorunda kalıyoruz, bu yüzden sertifika kazanmak veya kariyer hedeflerime ulaşmak için ekstra zaman bulmak oldukça zor olabiliyor.
Ancak Somm Digi'nin kolay erişilebilir platformu sayesinde, masa başında olmasam bile istediğim her yerde derslerime erişebiliyor ve düzenli bir şekilde takip edebiliyorum. Bu sayede, kariyer yolculuğumun en önemli adımı olan CMS Certıfied Sommelier sertifikamı aldım ve 22 yaşında Türkiye'nin en genç Certified Sommelier'i unvanını kazandım. Bu başarıyı elbette ki sadece kendime atfetmiyorum, bu süreçte bana destek olan sevgili Alper Bey ve Somm Digi platformuna da büyük teşekkürlerimi sunuyorum.
Neden Somm Digi?
Somm Digi gerçekten çok yönlü ve benzersiz bir eğitim platformu. Kurucusu Alper Billik, bu projeyi ince detaylarına kadar düşünerek hayata geçirdi. Türkiye'deki şarap eğitim kurumlarına baktığımda, neredeyse hepsinin yüz yüze eğitim verdiğini görüyorum. Ama Alper Bey, buna alternatif olarak herkesin istediği her an erişebileceği, yüz yüze eğitimin kalitesinde online bir platform yarattı. Bilgisayarım veya tabletim yanımda olduğu sürece, Somm Digi her yerde benimle.
Sisteme kaydolduğumda, Türkiye'de ve dünya çapında çalışan, sadece bu platforma kayıtlı birçok profesyonelle özel bir gruba dahil oldum. Grup üyeleri sürekli aktif ve iletişim halinde. En yeni yazılar, bloglar ve şarapla ilgili her şey platform dışında bu grupta da paylaşılıyor. Alper Bey, öğrencileriyle birebir ilgileniyor ve herkesin kariyer planlarına göre kişisel bir yol haritası oluşturuyor. Her gün benimle ilgilenen ve CMS yolculuğumda bana çok şey katan Somm Digi ve değerli Alper Bey'e ne kadar teşekkür etsem azdır.
Şarap dünyasında kariyerinizin geleceğine dair hedefleriniz ve hayalleriniz nelerdir?
Şu an için kendime koyduğum en önemli hedef, CMS Advanced Sommelier unvanını elde etmek. Bunun için en az 2 yıla ihtiyacım olacak. Bu süreç içerisinde, farklı ülkelerde çalışarak deneyim kazanmak ve şarap bilgimi daha da genişletmek istiyorum.
İleriye dönük ve daha büyük bir hedefim ise, pazarlama alanında yüksek lisans yaparak şarap sektöründe kendi şirketimi kurmak. Bu sayede, şarap dünyasındaki tecrübelerimi ve bilgi birikimimi kullanarak, sektöre yeni bir soluk ve bakış açısı getirebilir, aynı zamanda şarap tutkunlarına daha geniş bir yelpazede hizmet sunarak onların da bu keyifli dünyaya daha kolay adapte olmalarına yardımcı olabilirim.
Merve Ceren'e SOMM GASTRO olarak kariyerine dair daha akıcı bir tavsiye:
Öncelikle, şu an Türkiye'nin en gözde tatil mekanı olan Maçakızı'nda Junior Sommelier olarak çalıştığın için tebrikler! Bu pozisyon, senin için oldukça değerli deneyimler ve önemli bir kariyer basamağı sağlayacaktır.
İşte sana kariyerinle ilgili birkaç tavsiye:
Kendine güven: Bugüne kadar elde ettiğin başarıları hatırla ve güçlü bir özgüvenle hareket et. Bu, sommelier olarak karşılaştığın zorlukları aşmanda yardımcı olacaktır.
Deneyimlerini değerlendir: Macakızı'nda Junior Sommelier olarak edindiğin tecrübeleri ve öğrendiklerini not al. Böylece, kariyerin boyunca geri dönüp gözden geçirebilirsin.
Mentorluk: Şarap dünyasında deneyimli ve başarılı biriyle mentor-mentee ilişkisi kurarak, kariyerinde daha hızlı ilerleme kaydedebilirsin.
Düşüncelerini paylaş: Blog yazarak, sosyal medyada veya şarap etkinliklerinde düşüncelerini ve bilgilerini paylaşarak, hem kendini ifade etmeyi öğrenirsin hem de sektördeki diğer profesyonellerle ilişkilerini güçlendirirsin.
Yeni kültürler ve şaraplar keşfet: Farklı ülke ve bölgelerin şaraplarına ve kültürlerine açık ol. Yeni deneyimler yaşayarak sommelierlik anlayışını genişlet ve dünya şarap kültürüne daha geniş bir perspektiften bakabilme yeteneğini geliştir.