Kavaklıdere Pendore Bağlarında Cevza Başman İle Röportaj
Pendore Üzüm Bağları, 20 yılı aşkın bir süredir Ege bölgesinde üzüm yetiştiren ve şarap üreten önemli bir yatırım alanıdır. Bu bölge Kavaklıdere firmasının Türkiye’nin en büyük bağ yatırım projesidir. Kavaklıdere firmasının yönetim kurulu üyesi ve şarap üreticisi Cevza Başman ile bağları ve Pendore şarapları hakkında bilgi edinmek için bir röportaj gerçekleştirdik.
Pendore Üzüm Bağları, Manisa ilinin Kemaliye köyünde bulunan, Türkiye’nin en büyük tek parça bağ alanı olan Pendore’nin denizden yüksekliği 190-475m arasında olan eşsiz bir bağdır. Pendore Bağları, Malbec, Öküzgözü, Boğazkere ve Cabernet Sauvignon dahil olmak üzere birçok farklı kırmızı ve beyaz üzüm yetiştirmektedir. Pendore ekibi, lezzetli Pendore şaraplarına yapılan yüksek kaliteli üzümleri üretmek için sürdürülebilir bağcılık uygulamalarını kullanıyor.
Bu blog yazısında Cevza hanıma sorduğumuz soruların cevaplarını bulacaksınız!
Keyifli okumalar!
Pendore bağlarından biraz bahseder misiniz?
Bağlarımızın Toplam Bağ Alanı 214 hektar 18 adet ana parsel ve 72 alt parselde mikro bağcılık olarak söyleyebiliriz.
Yetiştirilen üzüm çeşitlerimiz ise sırasıyla;
1. Bornova Misketi
2. Öküzgözü
3. Boğazkere
4. Cabernet Sauvignon
5. Merlot
6. Alicante
7. Syrah
8. Carignan
9. Grenache
10. Montepulciano
11. Petit Verdot
12. Malbec
13. Nero d’Avola
14. Saperavi
15. Cabernet Franc
Pendore, Adını Yunanca “beş köy” anlamına gelen “pence horyos”tan alan Pendore Bağları, Manisa’nın Kemaliye kasabasında yer almaktadır.
Türkiye’nin en büyük tek parça bağ alanı olan Pendore’nin denizden yüksekliği 190-475m arasındadır. Birinci bölgede bağlar 190-350m, ikinci bölgedeki bağlar ise 385-475m irtifada bulunmaktadır. Bağlar çoğunlukla güneye eğimli arazilerden oluşmaktadır.
Biraz daha detaylandırmak gerekirse;
Kavaklıdere Pendore Bağları’nın bulunduğu bölge özel bir bölgedir. Geçit bölgesi olduğu için burası bazı bitki (nar, zeytin ve incir) türlerinin yetiştirildiği, en son noktadır. Kavaklıdere Pendore Bağları’nın bulunduğu bu mikro iklimde, İç Batı Anadolu'nun karasal iklim özellikleri ile beraber Akdeniz iklimi egemendir.
Pendore Bağları; 2 bölgeden oluşur. Pendore 1 bölgesinde; yazların sıcak ve kurak, kışların ılıman ve yağışlı geçtiği karasal iklimden etkilenen geçit bölgesi iklimi görülürken, daha yüksek irtifada bulunan Pendore 2 bölgesinde ise; aşırı sıcak olmayan kurak yazlar, çok sert olmayan kış mevsimleriyle kendini gösteren Anadolu platosunun karasal iklimine yakın etkiler hakimdir.
Bölgenin ayrıca toprak yapısından bahsetmek istiyorum;
Pendore Bağları’nın doğusu ve kuzey-doğusu üçüncü jeolojik zaman sonunda meydana gelen faylarla beliren volkanik dağlarla çevrilidir. Tamamen kuru tarımlar işlenen bağlar farklı toprak yapılarını da bir araya getirmektedir. Yapısı değişken olan toprakların bir kısmı volkanik kökenli, bir kısmı killi-tınlı, bir diğer kısmı ise killi-kumlu ve kalkerlidir.
Bağların içerisinde yapılan gezide, toprak renginin kahvenin açık tonlarından koyu tonlarına doğru değişiminin çıplak gözle görülebildiği bu toprak farklılıkları, şaraplarda tat zenginliğini ortaya çıkarmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı Pendore Bağları, iklim ve toprak yapısı da göz önüne alınarak küçük parsellere ayrılmıştır ve her parsel üretim süresince Pendore üretim tesislerinde ayrı ayrı işlenmektedir.
Bağcılık konusunda dikkat ettiğimiz diğer konuları ayrıca başlıklar altında sıralarsak;
Budama ve Diğer Kültürel İşlemler: Pendore Bağlarında, telli terbiye sistemi, çift kollu ve tek kollu guyot budama sistemleri uygulanmaktadır.
Hektar Başına Düşen Verim: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Öküzgözü, Boğazkere, Bornova Misketi gibi üzüm çeşitleri için ortalama 4000–7000 kg/ha verim alacak şekilde uygulamalar yapılır. Asmalar arasındaki dikim sıklığı 2.5x1m ve 2.5x1.30 m'dir.
Hasat: Kavaklıdere-Pendore Bağlarında bağ bozumu Temmuz sonu ile Ekim sonu arasında gerçekleştirilmektedir.
Salkım seyreltme ise çok önemli işlemlerden biri, konsantrasyonu ve kaliteyi arttırmak adına parsellerimizde uyguluyoruz.
Sürdürülebilir bağcılık alanında yapılan önemli uygulamalardan biri ise doğaya saygılı, doğanın dengesini bozmadan bağ da yapılan çalışmalar ve iyi tarım uygulamalarına fazlasıyla önem veriyoruz.
Kaliteyi sürekli kılmak adına tüm bağlarımızda hasat elle yapılıyor ve hasat esnasında hiçbir noktada makine kullanılmıyor. Sıcak iklimlerde, Pendore gibi, gece hasatı gerçekleşiyor, gece saat 12 gibi baslayan hasat sabah 5-6 sularında sona eriyor. Buradaki amacımız da tüm aromatik yapıyı serinlikte koruyarak üzümlerden en iyi verimi almak.
Asma & Fidancılık:
Önemli konulardan birisi, kendi fidanımızı kendimiz yetiştiriyoruz.
Türkiye’nin ilk şaraplık üzümde uzman sertifikalı fidan üretimi Pendore Bağlarında fidancılık kuruluşumuz; Kav-Vin Bağcılık ve Şarapçılık A.Ş. bünyesinde, 2004 yılı Aralık ayında temelleri atılmış olup 2005 yılı içerisinde fidan üretimine başlamıştır. Amacımız; Türkiye’de bağcılığın gelişmesi için son derece önemli olan kaliteli, sağlıklı ve sertifikalı asma fidanlarının üretimini sağlamaktır.
Yıllık 2 milyon fidan üretim kapasitemiz ile, Türkiye’de sertifikalı asma fidanı ve anaç üretimi yapan tek firmadır. Kav-Vin A.Ş. aracılığıyla modern sistemlerle tüplü ve açık köklü olmak üzere aşılı asma fidanı üretimi yapıyor ve bağlarımızda sadece kendi ürettiğimiz fidanları kullanıyoruz.
Pendore Bağlarının coğrafi konumu şaraplarınınız kalitesini ve aroma yapısını nasıl etkiliyor?
Bağların, bölge içerisinde özel bir alanda yer alması ve toprak yapısındaki çeşitlilik aynı zamanda bağcılıkta yapılan salkım seyreltme, iyi tarım uygulamaları ile birleşince oldukça konsantre ve iyi kalitede üzüm alınabiliyor. Bu yüksek kalitedeki üzümden şaraba daha konsantre, canlı, alkol ve tanen bakımından dengeli derinliği olan şaraplar yapılmasına yardımcı oluyor.
Ege teruarın da yumuşaklığınıi vurgulamak çok önemli ve sundugu aroma profili meyvenin ön planda olduğu cok keyifli içimli şaraplar elde edebiliyoruz.
Sizce Pendore şaraplarını benzersiz kılan nedir?
Pendore'nin teruarı çok değerli, bulunduğu bölge itibariyle ile iki iklim arasında kaldığı için mikro iklim olanağı sağlarken aynı anda bağ alanın yapısı gereği hem engebeli arazi oluşu hem de rakım farkından dolayı mikro bağcılık yapma fırsatı sağlamaktadır. Bir yandan farklı ve zengin toprak yapısı da iklimi tamamlıyor ve güzel sonuçlar elde etmeyi sağlıyor.
Bugün şarap üreticilerinin karşılaştığı en büyük zorluk nedir dersiniz?
Küresel ısınmaya bağlı olarak anormal yaşanan mevsim geçişleri ve kuraklık bölgede zorlayıcı bir etki gösterse de yılların getirdiği tecrübe ile yaşanan olumsuzluklarla bağda nasıl savaştığımızı ve üzümümüzü de şaraphane de nasıl işleyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bölgede bize tehdit gibi görünen unsurları kendimizi geliştirmek için bir fırsat görüyor ve tecrübemiz ile büyük bir fırsata dönüştürüyoruz
Pendore'de kullanılan şarap yapım teknikleri nelerdir?
Chateau tarzı üretim; yani bağın ortasındaki entegre kavımızda üzümleri akşam hasadında serinken hasat edip yolculuk ettirmeden bağdaki kalitesini üretime aktaracak şekilde işliyoruz.
Gravite; yani pompa veya bir dış etken kullanmadan üzümler kendi ağırlıkları ile tankların içerisine gönderiliyor. Böylece kalite ve şıra kaybı yaşamıyoruz.
Pigeage tankları; özel tanklarımızda şarap yapım esnasında cibreden oluşan şapkanın şarap ile olan temasını pigeage yönetim ile yani şapkayı yavaşça yukarıdan ittirerek kırılmasını ve yeniden şıra ile temasını sağlıyoruz.
Pendore bağları hangi üzüm çeşitlerine daha fazla odaklanıyor?
Bölgeye uyum sağlayacak her çeşidi deniyoruz. Eğer üzümlerden beklediğimiz potansiyeli alamazsak da bir süre sonra değişikliğe gitmek zorunda kalabiliyoruz.
Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri için çok keyifli terroir dokunuşlu şaraplar elde ederken, Fransız çeşitlerden de başta; Malbec (Egeo Malbec), Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Alicante, Carignan, Petit Verdot, Syrah çeşitlerinden de oldukça etkileyici sonuçlar alıyoruz.
Pendore şarap tarzını nasıl tanımlarsınız?
Dikimlerine ilk kez 2000 yılında başladığımız Kavaklıdere Pendore Bağları, bugüne dek bize ayrıcalıklı monosepaj lezzetler sundu. Yıllar içinde köklenerek güçlenen bağlar, kendi içinde saklı dengesini 3 farklı ürünümüz olan Pendore Syrah, Pendore Öküzgözü ve Pendore Harmonie ile kadehlere dolduruyor.
Burada üretilen şaraplar gövdeli, aroma yapıları yoğun, lezzetli şaraplardır. Bu anlamda hem burunda hem de damakta ayırt edici özelliklere sahiplerdir. Sahip olduğu entegre fıçı notları şaraba zenginlik katarken tüm bahsettiğimiz unsurlar ortaya kompleksiteye sahip dengeli ve zarif şaraplar ortaya çıkmaktadır.
İklim değişikliği Pendore bağlarında üzüm üretimini nasıl etkiliyor?
Yıllar içinde yağış rejiminde ve sıcaklık dengesinde oldukça değişiklikler yaşandı. Bugün tüm bağlarımızı da damla sulama sistemi kurulu.
Su yönetimini asmanın stresini ölçerek yani aslında nem oranını ölçerek ilerletiyoruz. Asmaların sürekli nemini kontrol ediyoruz. Stres ölçümleri ile asmalar kontrol edilerek ihtiyacı olan her parsel farklı farklı takip edilerek su açısından destek veriliyor.
RÖPORTAJ SONU
Son olarak;
Kavaklıdere sadece ülkenin en büyük şarap şirketi değil, aynı zamanda otelcilik ve yeme içme sektörünün de büyük bir destekçisidir. Kavaklıdere'nin nasıl çalıştığını ilk elden görmek harika bir deneyimdi. Kavaklıdere’nin değerlerinden ve hedeflerinden SOMM DIGI sektör grubu olarak çok etkilendik.
Kavaklıdere'ye Pendore bağlarını ziyaret etme ve şirketleri hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı sundukları için teşekkür etmek istiyoruz. Kavaklıdere bundan sonra kesinlikle gözümüzün önünde ve arıştırmaya devam edeceğimiz bir firma olacak.
Çok yakında SOMM DIGI Sommelier ekibinin Pendore Röportajlarını da sizinle SOMM GASTRO sayfamızdan paylaşacağız.
Sevgilerimizle