Kavaklıdere'nin Trakya Bağ Yatırımı: Şarap Üretiminde Yeni Bir Dönem

Kavaklidere şarapları

Kavaklıdere Şarapları, 94 yıllık köklü bir tarihe ve derin bir deneyime sahip Türkiye'nin önde gelen şarap üreticilerinden biridir. Şarap yapımının bağda başladığını ve şarabın kalitesini belirleyen faktörün üzüm olduğunu çok iyi bilen bir marka olarak, Kavaklıdere'nin bağ yatırımları her zaman öncelikleri arasında olmuştur.

Bu değerli Türk markası, uzman bağ ve üretim kadrosuyla Türkiye'nin 7 farklı alt bölgesinde profesyonel bağcılık ve fidancılık çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda ülkenin dört bir yanında müstahsillerle omuz omuza çalışarak, özenle yetiştirilen üzümleri kalite odaklı bir üretim felsefesi ile şaraba dönüştürüyor.

Kavaklıdere, 2022 yılında bu bilinçle ve tutkusuyla yeni bir yatırıma daha imza attı. Istranca (Yıldız) Dağları’nın güney eteklerinde yer alan Trakya arazisinde, 16.2 hektarlık bir alanı kapsayan yeni bir bağ yatırımı yapıldı. Bu yeni yatırımla birlikte, ülkemizdeki 8. bağ yatırımını gerçekleştirmiş oldu ve bu yeni bağda ilk etapta Cabernet Franc, Merlot ve Cabernet Sauvignon üzüm çeşitleri dikildi.

2023 yılında da yatırımlarına devam eden Kavaklıdere, bağ alanını 29.06 hektara çıkarttı. Böylece, üzüm çeşitlerini de genişleterek dünyaca ünlü “Chardonnay” ve “Sauvignon Blanc” üzümlerini de Trakya topraklarında yetiştirmeye başladı.

Bugün itibarıyla toplamda 749.5 hektarlık bir bağ alanına sahip olan Kavaklıdere, ülkemizin en fazla bağ yatırımı yapan şarap üreticisi olarak, Anadolu’nun bereketli topraklarında emeklerinin çok büyük umutlara dönüşeceğine inanıyor. Bu bereketli toprakları ilmek ilmek işleyerek, hem değer katmaya devam ediyor, hem de tüm şarap severlere kaliteli ve unutulmaz bir şarap deneyimi sunuyor.

Bu yeni yatırımın, Trakya'nın ve Türkiye'nin şarap sektörünün daha da gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor. Kavaklıdere'nin bu heyecan verici ve örnek teşkil eden yatırımını okuyucularımız ile paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Kaliteli şarap üretiminin sırrı, kaliteli üzüm yetiştirmek ve sürdürülebilir bağcılık uygulamalarıdır.
— SOMM GASTRO
Kavaklıdere Sarapları

Kavaklıdere Trakya Bağları

2023 yılına gelindiğinde, bu alanda bağ yatırımı artırıldı ve bağ alanı 29,06 hektara ulaştı. Bu genişlemeyle birlikte, üzüm çeşitliliği de arttı ve Chardonnay ve Sauvignon Blanc çeşitleri eklenerek, dünya çapında tanınan bu iki üzüm çeşidi de Trakya topraklarında yetiştirilmeye başlandı.

Peki, Kavaklıdere'nin bu büyük yatırımı Trakya'da neden gerçekleşti?

İşte Kavaklıdere Firmasının Cevabı

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi “küresel kuraklık” Türkiye’de de oldukça hissedilir hale gelmiştir. Biz de Kavaklıdere Şarapları olarak, bağcılık konusundaki tecrübelerimizden yola çıkarak, Sürdürülebilir kaliteyi hedefleyen yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Son yılların verileri değerlendirildiğinde, yaşanan riskli süreçte farklılık gösteren bölge ve küresel kuraklıkla mücadelede nispeten daha öne çıkan bölgeler, ülkenin kuzey bölgeleri ve daha yüksek rakımlı bölgeleri olduğu bilinmektedir.

Kuzey bölgelerinden de Karadeniz’in çok dağlık ve ormanlık olan yapısı ihtiyaçtan çok daha fazla yağış aldığı için elverişli koşullar oluşturamazken, Trakya bu anlam da coğrafi konumu ve iklimi ile en ön plana çıkan coğrafi bölge olduğu, 3 tarafının denizlerle çevrili olması ile de iklimsel koşullarında (Yağış, Hava Sıcaklıkları, Nem v.s) da kaliteli şaraplık üzüm yetiştirme değerlerine sahip olduğu görülmektedir.

Bölgenin toprak yapısı da, kil katman yapısı ile Istranca Dağlarından kopup gelen kayaçların (kuars ve kireç taşlarının) toprak kalitesini, kaliteli şaraplık üzümler için uygun şartlar da oluşturmasını yüksek derece de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Bölge de yapılmış olan bu yatırım, ülkemizde de son yıllar da ciddi şeklide hissetmiş olduğumuz küresel iklim değişikliklerinden en az etkilenmek ve hem toprak hem de iklim yapısı olarak, yetiştireceğimiz ürünlere büyük değer ve kalite katacağı düşünülerek yapılmıştır. Bu hedeften yola çıkarak da 2022’de yapılan ilk yatırımların ardından 2023’te de büyümeye devam ettik.

Şarap, bağdan kadehe bir yolculuk; biz bu yolculuğun her adımında kaliteyi ön planda tutuyoruz
— KAVAKLIDERE

Tüm bu bilgilerin yanında, bu bölgede küresel kuraklıktan etkilenmiyor diyemeyiz; özellikle bu sene bölgeye 2022 yılı sonbaharında ve kış döneminde ortalamaların altında yağış düşmüştür. 2023 yılının ilkbahar ayında yağan yağmurlar bu açığı bir miktar kapatmış olsa da de bölge, kurak bir yıl olarak geçmektedir. 2023 yılı Nisan ayına kadar yağan yağış miktarı; 172,8 mm olarak gerçekleşmiştir.

Sonuç

Kavaklıdere'nin Trakya'daki yatırımı, Türkiye'nin kaliteli şarap üretimine olan bağlılığının en güçlü göstergelerinden biridir. Bu geniş kapsamlı ve hedef odaklı yatırım, iklim değişiklikleri ve kuraklık gibi küresel meselelere rağmen kaliteli üzüm yetiştiriciliği konusunda bir yol gösterici olarak işlev görüyor. Türkiye'nin en büyük şarap üreticisi olan Kavaklıdere, bu yeni adımla, ülkenin dört bir yanında müstahsilleriyle birlikte çalışarak, kalite odaklı üretim felsefesini benimsemeye ve özenle yetiştirilen üzümleri en yüksek kalitede şaraplara dönüştürmeye devam edeceğini göstermiştir. Kavaklıdere'nin bu heyecan verici yeni girişimi, Türkiye'nin şarap üretimindeki geleceği ve sektörünü yeniden şekillendirecek önemli bir kilometre taşı olacaktır.

Previous
Previous

Şarap Tadımında Asidite: Neden Önemli ve Nasıl Algılanır?

Next
Next

Şarap Kadehleri: Şarap Tadını Mükemmelleştirmenin Sanatı